Wednesday, 5 June 2013

RAGAM PEKERJA ASING

          Kepada sesiapa yang pernah mengambil dan menguruskan pekerja asing, sudah pastinya akan mengalami dan melalui pelbagai pengalaman serta kerenah mereka yang bermacam-macam ragam. Pengalaman selama 10 tahun saya menguruskan 15 orang pekerja asing di tempat kerja saya ini, bermacam-macam kerenah mereka yang terpaksa saya hadapi..... Selama 10 tahun itu jugalah saya faham mengapa majikan saya sangat bergantung dengan pekerja-pekerja asing ini kerana sebelum ini pekerja-pekerja tempatan kurang berminat untuk bekerja di sini..... Mungkin disebabkan mereka lebih berminat dengan kerja yang berpakaian kemas, kerja yang senang dan tempat kerja yang berhawa dingin. Jika ada pekerja tempatan yang datang bekerja pun mereka tidak akan lama bekerja.....  Tidak lama kemudian mereka akan berhenti.
          Mengikut rekod catatan saya, paling lama mereka akan bekerja ialah selama 3 bulan dan yang paling singkat cuma 2 hari sahaja. Bila timbul masalah ini pihak syarikat memohon pengambilan 15 orang pekerja asing lelaki warga Bangladesh. Terkejut saya pada suatu hari..... di dalam bilik tempat saya bekerja ada 8 orang pekerja asing bagi pengambilan pertama dan bakinya 7 orang lagi akan sampai pada minggu depan.
          Pengambilan mereka diuruskan oleh agen bertauliah yang telah diluluskan oleh kerajaan. Awal-awal lagi majikan telah memberikan tugas dan tanggungjawab kepada saya untuk menguruskan pekerja asing ini. Setelah memberi penerangan serta tunjuk ajar dengan bahasa "rojak" yang saya guna.....entah faham ke tidak saya pun tak pasti, tapi yang pasti mereka mengangguk-anggukkan kepala sahaja.
          Pada hari itu bermulalah episod saya menguruskan semua hal ehwal pekerja asing yang ada di syarikat ini. Mereka tinggal di asrama yang disediakan dengan segala kelengkapan serta kemudahan seperti tv, peti sejuk dan tempat memasak. Majikan saya menyediakan asrama tempat tinggal mereka betul-betul di tingkat atas pejabat saya agar memudahkan saya menjaga serta mengawasi segala pergerakan dan kelakuan mereka semasa bekerja..... Ini juga demi keselamatan kerana ada ramai pekerja wanita tempatan yang bekerja di sini.
          Setelah menyusun serta mengatur kerja mereka mengikut bahagian serta kepandaian yang mereka miliki, itu pun setelah saya perolehi dalam fail biodata mereka..... mereka pun memulakan kerja pada hari pertama dan seterusnya tanpa sebarang masalah. Jika ada apa-apa masalah sayalah orang pertama yang akan mereka temui...... Selepas itu barulah segala masalah mereka akan saya sampaikan kepada majikan saya. Sehinggalah masalah mereka tidak boleh tidur malam kerana nyamuk terlalu banyak..... Bagaimanapun majikan saya tidak mengambil apa-apa tindakan untuk menyelesaikan masalah mereka ini sehinggalah Jabatan Kesihatan datang untuk melakukan pemeriksaan nyamuk aedes...... Bila dah kena denda barulah pekerja asing ini mendapat kelambu baru. Walaubagaimanapun setelah mereka mendapat kelambu baru dan boleh tidur dengan nyenyak tanpa gangguan nyamuk lagi tetapi mereka ini masih menghadapi masalah yang lain pula.......... Jika ingin mengetahuinya...........teruskan bersama PE...........Ragam pekerja asing 2.

No comments:

Post a Comment